
Frederik Dahlstrøm
Associate
Copenhagen
Newsletter
Published:
Der er godt nyt til familieejede virksomheder, idet det længe ventede lovforslag blev vedtaget den 8. april 2025, hvorefter det nu bliver lettere at gennemføre generationsskifter. Under de nye regler indføres der først og fremmest mulighed for succession for visse ejendomsvirksomheder. Derudover indføres der et retskrav på skematisk værdiansættelse for generationsskifter inden for familien, og bo- og gaveafgiften nedsættes fra 15% til 10% ved overdragelse af erhvervsmæssige virksomheder, hvor der kan succederes. Derudover bliver søskende en del af kredsen "nærtstående", så søskende fremadrettet betaler 15% i gaveafgift i stedet for indkomstskat ved modtagelse af gaver.
Overdragelse med skattemæssig succession betyder, at den oprindelige ejer ikke beskattes ved overdragelsen, men modtageren indtræder i overdragerens skattemæssige stilling. Beskatningen udløses derved først ved en senere overdragelse, såfremt den senere overdragelse ikke foretages med succession. Med andre ord udskydes beskatningen. Modtageren kompenseres delvist for overtagelsen af skattebyrden.
Visse krav skal opfyldes, før der kan overdrages med succession. Herunder er det et krav, at mindre end 50% af indtægterne opgjort som gennemsnittet af de seneste 3 regnskabsår stammer fra passiv virksomhed. Samtidig er det et krav, at mindre end 50% af handelsværdien af de samlede aktiver vedrører handelsværdien af "ikke aktiv" fast ejendom, kontanter, værdipapirer el lignende. I forhold til handelsværdien måles der både på overdragelsestidspunktet og som et gennemsnit af de seneste tre år.
Er der et underliggende selskab, hvor der ejes under 25% af aktiekapitalen, har det hidtil altid talt med som passiv virksomhed. Fremadrettet er det ikke relevant at se på ejerandelen af et underliggende selskab, såfremt dette selskab udøver virksomhed med aktiv udlejning af fast ejendom, som beskrevet nedenfor. I stedet medregnes den andel af datterselskabets indtægter og aktiver, som svarer til ejerandelen.
Der er særligt gode nyheder til ejere af ejendomsvirksomheder, idet muligheden for succession udvides til også at omfatte aktiv udlejningsvirksomhed med fast ejendom, uanset om virksomheden drives som ejendomsselskab eller personligt ejet virksomhed. Indtil nu, og til stor frustration for ejendomsbranchen, har fast ejendom været anset for passiv virksomhed med helt få undtagelser, hvorfor det ikke har været muligt at overdrage sådanne virksomheder med succession.
Ved aktiv udlejningsvirksomhed forstås udlejning eller bortforpagtning, hvor ejeren selv deltager aktivt i driften. Ifølge bemærkningerne til lovforslaget vil en ejendom eller et ejendomsselskab blive anset for passiv kapitalanbringelse, hvis aftaler af væsentlig økonomisk betydning for driften ”i overvejende grad” varetages af en uafhængig fysisk eller juridisk person. Virksomheden anses derfor ikke for at være aktiv, hvis forhandling og indgåelse af leje- eller forpagtningsaftaler er udliciteret, uden at ejeren reelt er involveret. Det samme gælder, hvis aftaler om ombygning eller væsentlige vedligeholdelsesarbejder af ejendommen er udliciteret. Succession vil i så fald være udelukket – også selv om ejeren formelt underskriver aftalerne.
Det vil dog stadigvæk være muligt at tilkøbe, tekniske, administrative og juridiske ydelser fra uafhængige tredjeparter, så længe ejerkredsen selv træffer de centrale strategiske beslutninger vedrørende sådanne opgaver – f.eks. om lejeniveauet i lejekontrakterne.
En person anses ikke for at være en uafhængig tredjemand, hvis vedkommende er ansat i ejendomsudlejningsvirksomheden og handler under ejerens instruks.
For at der kan være tale om aktiv udlejningsvirksomhed af fast ejendom, skal ovedrageren besidde en direkte eller indirekte ejerandel af den faste ejendom på mere end 50% eller råde over mere end 50% af stemmerne i den virksomhed, der ejer den faste ejendom. I opgørelsen af ejerandelen på 50% medregnes ejerandele ejet af ægtefælle, samlever, børn, stedbørn, plejebørn, børnebørn, søskende, søskendes børn og børnebørn, afdødt barns længstlevende ægtefælle, (sted)forældre, bedsteforældre samt personer overdrageren har haft fælles bopæl med i to år,
Endelig er succession betinget af at ejendommen har været ejet i mindst 1 år før overdragelsen, og at den i hele denne periode har været aktivt udlejet.
De nye regler har virkning for overdragelser, der foretages den 1. januar 2025 eller senere.
Fastsættelse af handelsværdien kan være en svær øvelse, og det har hidtil været usikkert, hvilke værdiansættelsesmetoder Skattestyrelsen ville acceptere i de konkrete tilfælde. Med det vedtagne lovforslag indføres der endeligt et retskrav på anvendelse af en skematisk værdiansættelsesmetode ved generationsskifte af virksomheder inden for den nære familie, som den enkelte kan vælge at anvende ved beregning af bo- og gaveafgiften.
I tilfælde uden en objektivt konstaterbar handelsværdi blev handelsværdien førhen ofte fastsat ud fra et skøn efter hjælpereglerne i de to cirkulærer nr. 9 og 10 fra 2000 vedrørende værdifastsættelse af aktier og goodwill, eller efter mere komplicerede værdiansættelsesmetoder som discounted cash flow mv. Disse værdiansættelsesmetoder kunne give vidt forskellige værdier, og det var ikke givet, at Skattestyrelsen anerkendte den metode, som parterne havde anvendt ved overdragelsen.
Hensigten med indførslen af de nye regler er at gøre det lettere og mere forudsigeligt, hvordan værdien fastsættes. Fremadretten har skatteyderen som udgangspunkt retskrav på at kunne fastsætte værdien af en virksomhed til den bogførte egenkapital med tillæg af en kapitaliseret goodwill. Værdiansættelsen af goodwill skal baseres på de seneste fem regnskabsår i stedet for tidligere tre år i det tidligere goodwillcirkulære. Det regnskabsmæssige overskud med visse reguleringer anvendes ved beregningen af goodwill, der efterfølgende kapitaliseres. Levetiden kan maksimalt udgøre 15 år.
Den skematiske værdiansættelse kan dog ikke anvendes ved overdragelse af nystartede virksomheder, hvor en væsentlig del af virksomheden består af aktiviteter, der har medført kommercielle salg i mindre end tre år på overdragelsestidspunktet. Derudover har virksomheder, hvor den væsentligste aktivitet består i udvikling og ejerskab af immaterielle aktiver, der endnu ikke har givet afkast, heller ikke retskrav på en skematisk værdiansættelse.
Samtidig med ikrafttrædelsen af de nye regler for værdiansættelse blev de to værdiansættelsescirkulærer fra 2000 ophævet. Af lovforarbejderne fremgår det, at den nye skematiske værdiansættelsesmetode fremadrettet kan anvendes som alternativ til de mere komplicerede værdiansættelsesmetoder, som nævnes i den Juridiske Vejledning. Den nye skematiske værdiansættelsesmetode kan således også bruges ved overdragelser uden succession, dog uden retskrav på, at Skattestyrelsen vil anerkende den valgte metode.
Afgiften ved både arv og gave er nedsat fra 15% til 10% ved overdragelse af virksomheder til nære familiemedlemmer, såfremt betingelserne for skattemæssig succession er opfyldt
Den nedsatte afgift kan alene anvendes, hvis overdrageren har ejet virksomheden i mindst 1 år forud for overdragelsen, og modtageren opretholder ejerskabet i mindst 3 år. Dette er for at sikre, at der ikke kan opnås en afgiftsnedsættelse ved en kortvarig (proforma)omlægning af passiv formue til erhvervsvirksomhed.
Denne ændring har virkning for gaver ydet den 1. oktober 2024 eller senere og for udlodninger fra boer, hvor personen er afgået ved døden den 1. oktober 2024 eller senere.
Endelig udvides definitionen af "nærtstående" i relation til gaver, idet også søskende fremover omfattes af reglerne i boafgiftsloven. Forslaget indebærer, at gaver givet mellem søskende fra og med 1. januar 2027 vil være underlagt en gaveafgift på 15%, i stedet for indkomstskat. Dette indebærer også, at overdragelse af erhvervsvirksomheder til søskende fra og med 2027 vil være omfattet af den foreslåede nedsatte afgift fra 15% til 10%. Ændringen harmonerer med lovændringen tilbage i maj 2024, hvor søskende blev inkluderet som nærtstående i arveretlig sammenhæng, hvorved arveafgiften ændres fra 36,25% til 15%. Denne ændring har også først virkning fra og med 1. januar 2027.