
Carl Rother-Schirren
Partner
Stockholm
Newsletter
Published:
Schjødts tvistelösningsavdelning i Stockholm tipsar om intressanta svenska prejudikat och prövningstillstånd som meddelats under januari – mars 2025 inom områdena fordringsrätt, fastighetsrätt, immaterialrätt, avtalsrätt, processrätt och insolvensrätt
HD: ”Den särskilda postadressen”, Ä 1906-24, 2025-01-15
I målet prövade Högsta domstolen om preskriptionsavbrott hade skett när ett kravbrev hade skickats till en gäldenärs folkbokföringsadress, trots att gäldenären vid tidpunkten hade en särskild postadress registrerad. Högsta domstolen konstaterade att den särskilda postadressen hade ersatt folkbokföringsadressen som den plats där gäldenären har skäl att bevaka sin post, varför en borgenär inte kan utgå från att ett kravbrev når fram om det i sådana fall endast har skickats till folkbokföringsadressen. I det aktuella fallet var det inte styrkt att kravbreven hade tagits emot av gäldenären på folkbokföringsadressen, varför Högsta domstolen konstaterade att preskriptionsavbrott inte hade skett. Avgörandet kan läsas här.
HD: ”Anteckningen om hembudsförbehåll", Ä 7651-23, 2025-01-22
Bakgrunden i målet var att en anteckning om hembudsförbehåll hade införts i fastighetsregistret i samband med att en fastighet hade överlåtits genom gåva till tre personer. Högsta domstolen konstaterade att ett sådant förbehåll normalt syftar till att skydda samägandet mellan flera gåvotagare och att det därmed förlorar sin betydelse när fastigheten kommer i en och samma ägares hand. Någon avsikt att villkoret skulle gälla även när en av gåvotagarna senare ensam kom att äga hela fastigheten ansågs inte kunna utläsas av gåvobrevet, varför Högsta domstolen konstaterade att anteckningen hade förlorat sin betydelse och därmed skulle tas bort. Avgörandet kan läsas här.
HD: "Skytteholmsbutiken", T 557-24, 2025-01-29
Högsta domstolen har prövat under vilka förutsättningar en lokalhyresgäst har rätt till ersättning när ett hyresavtal sagts upp och hyresvärden vägrar att förlänga hyresavtalet. I enlighet med tidigare praxis konstaterade Högsta domstolen att frågan huruvida ersättning ska utgå i ett sådant fall kan vara avhängig en avvägning mellan hyresvärdens intresse av att upplösa hyresförhållandet och hyresgästens intresse av att stanna kvar i lokalen. I det aktuella fallet konstaterade Högsta domstolen bland annat att hyresgästen hade öppnat en ny butik i närheten av den aktuella lokalen, vilket påverkade omsättningen av butiken i lokalen, och i förlängningen hyresgästens intresse av att behålla lokalen. Vid en samlad bedömning konstaterade Högsta domstolen att hyresvärdens intressen vägde tyngre, varför det inte förelåg någon skyldighet att utge ersättning. Avgörandet kan läsas här.
HD: "Deckarserien" T 5449-23, 2025-02-28
I ett mål avseende bland annat påstått upphovsrättsintrång har Högsta domstolen prövat huruvida särskilda principer gäller för avtalstolkning på upphovsrättens område. Högsta domstolen konstaterade att några speciella tolkningsprinciper inte ska anses gälla på detta område, men att särskilda upphovsrättsliga hänsyn kan behöva tas och samverka med vad som gäller för avtalstolkning i allmänhet. Enligt Högsta domstolen innebär det att upphovsrättsliga hänsyn får vägas in som preciserande och kompletterande omständigheter vid bedömningen av och avvägning mellan olika tolkningsfaktorer hänförliga till det enskilda avtalet. Avgörandet kan läsas här.
Svea hovrätt: T 13166-23, 2025-03-13
Bakgrunden till tvisten var att en leasegivare och en leasetagare, båda näringsidkare, hade ingått ett leasingavtal avseende viss kontorsutrustning, som skulle tillhandahållas av en fristående leverantör. Leasegivarens prestation var i praktiken enbart finansiell, även om det var denne som formellt slöt leasingavtalet (så kallad indirekt leverantörsorienterad leasing). I målet aktualiserades frågan om ett prisvillkor i leasingavtalet var oskäligt och därför skulle jämkas enligt 36 § avtalslagen. Hovrätten beaktade bland annat att prisvillkoret innebar en uppenbar och mycket betydande avvikelse från ett skäligt pris, att leasetagaren var en småföretagare, samt att det förekommit oegentligheter från leverantörens sida före avtalsingåendet. Domstolen konstaterade att prisvillkoret – med hänsyn till omständigheterna vid avtalets ingående, senare inträffade förhållanden och övriga omständigheter – framstod som oskäligt och därför skulle jämkas.
Mål: K 1564-25, 2025-03-31
Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd i ett mål som rör tillämpningen av 2 kap. 8 § konkurslagen. Målet aktualiserar frågan om förutsättningarna för att försätta en gäldenär i konkurs när ansökan grundar sig på en tvistig skattefordran.
Mål: PMT 123-25, 2025-03-31
I 7 a kap. lagen (2010:751) om betaltjänster finns bestämmelser om betaltjänstleverantörers ansvar att i vissa fall se till att konsumenter som köper varor eller tjänster online presenteras tillgängliga betalningssätt i viss ordning och utan förval av betalningssätt som innebär att en kredit lämnas. Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd i ett mål som aktualiserar bland annat frågan om ett e-handelsföretag kan hållas ansvarigt enligt medverkansreglerna i 23 § andra stycket marknadsföringslagen.