Rikard Schuitema Olsen
Associate
Oslo
Newsletter
by Rikard Schuitema Olsen og Anders Nitteberg Lie
Published:
Mange har et forhold til det norskadopterte begrepet "due diligence". En oversettelse til konvensjonell norsk ville kanskje blitt noe sånt som "aktsom undersøkelse" eller lignende. Det sentrale er imidlertid hva det faktisk innebærer, og da spesielt når det gjelder eiendomstransaksjoner.
En due diligence handler om, kort og enkelt, å gjennomgå et kjøps-/salgsobjekt for å identifisere og vurdere vesentlig informasjon. Formålet vil ofte være å samle informasjon og gjøre vurderinger i forbindelse med et oppkjøp eller annen form for investering, men det kan også være knyttet til et mulig salg eller en større reorganisering/opprydding i et selskap eller konsern.
Due diligence medfører i alle tilfeller kostnader. En kjøper vil betale de rådgiverne som utfører due diligence, mens selger kanskje må tåle et prisavslag eller merarbeid som følge av avdekkede funn. Dette gjør at en due diligence gjerne kategoriseres som en "transaksjonskostnad", det vil si noe som trekkes fra de verdistørrelsene som bytter hender (henholdsvis eiendom/aksjer og kjøpesum) og dermed representerer et samlet verdiminus for partene i en transaksjon som må hensyntas når slike prosesser planlegges og budsjetteres.
Poenget med denne artikkelen er å utfordre dette synet på due diligence som en transaksjonskostnad. Etter vårt syn kan det nemlig ofte like gjerne ses på som en verdiskapende øvelse, i hvert fall på noe lengre sikt.
For ordens skyld understreker vi at denne artikkelen retter seg mot due diligence innenfor det segmentet artikkelforfatterne kan mest om, nemlig eiendomstransaksjoner. Videre vil artikkelen gjennomgående ta utgangspunkt i et typisk "kjøperperspektiv", men vi bemerker allerede her at mye er overførbart til lignende due diligence- prosesser for en selger som forbereder et salg eller et konsern som skal gjennom en refinansiering eller omorganisering.
Vi starter med formålet bak en due diligence. Hvorfor gjør en kjøper due diligence i forkant av en eiendomstransaksjon? Et mulig altomfattende svar kan være "for å undersøke om kjøpers forutsetninger vedrørende kjøpsobjektet stemmer". Hvis man skal forsøke å nyansere svaret noe mer, kan det deles opp i tre:
i) Undersøke transaksjonens gjennomførbarhet;
ii) Avdekke eventuelle ulovligheter; og
iii) Identifisere elementer som er egnet til å påvirke verdsettelsen av objektet.
Det er nok særlig det siste punktet som preger due diligence- rapporter og diskusjoner med selgere etter at kjøper har identifisert et såkalt "funn". Med "funn" mener vi avvik fra kjøpers forutsetninger. Dette fordi utfallet av et eventuelt funn typisk leder til diskusjoner om håndtering, i form av et prisavslag, en utbedringsplikt for selger, en skadesløsholdelse eller annet som en selger i utgangspunktet ikke hadde sett for seg eller ønsket. Til dette kommer at partene ofte vil være uenige om betydningen av et funn, og kanskje også om det påberopte forholdet i det hele tatt utgjør et funn. Utfallet av slike diskusjoner kan innebære alt fra at transaksjonen bortfaller, at selger må utbedre/håndtere forholdet, at kjøpesummen reduseres og/eller at kjøper må finne seg i å overta risikoen eller utbedringsansvaret for forholdet selv.
Så langt er det kanskje lite ved en due diligence som minner om noe annet enn rene transaksjonskostnader: rådgivernes jakt etter funn, langvarige diskusjoner og tapt tid tilknyttet behov for håndtering av funn og deretter kostnadene ved utbedring (eventuelt prisavslag).
Det er imidlertid den andre siden av mynten som er interessant å se nærmere på. De fleste funn er, eller bør i det minste være, forhold som kan og bør forbedres. Hvis man ser bort fra hvem som tar ansvaret eller regningen inter partes, så er det utvilsomt slik at kjøpsobjektet som et helhetlig produkt blir bedre av at det underliggende funnet blir håndtert.
Et enkelt eksempel er en teknisk due diligence som avdekker fukt i deler av bygningsmassen. Forholdet lar seg utbedre og selv om det typisk medfører et fall i kjøpesum, er det ingen tvil om at bygningsmassens reelle verdi øker som følge av utbedringen. Enda viktigere: det avdekkede funnet og påfølgende utbedring har høyst sannsynlig hindret større og dyrere skader i relativt nær fremtid.
Det samme kan overføres til funn av finansiell karakter. Kanskje målselskapet ikke har innhentet tilstrekkelige merverdiavgiftsopplysninger fra eiendommens leietakere, kanskje det er skjemaer eller andre opplysninger som ikke er fullstendige hva gjelder skatt. Slike hull og mangler avdekkes gjerne i en due diligence, og gir selskapet mulighet til å "reparere" gjennom å innhente de mangelfulle opplysningene eller kontakte skattemyndighetene før det er for sent med tanke på potensielle sanksjoner.
På den juridiske siden kan noe så enkelt som et manglende vedtak fra en leietaker om tvangsfravikelse ved betalingsmislighold/utløp av leieperiode utgjøre et funn, som kan repareres uten eller med mindre kostnader for selger, og deretter spare potensielle større kostnader i fremtiden hvis ting går galt med den aktuelle leietakeren. Det samme gjelder manglende sikkerhetsstillelse fra leietakers side, som ikke er et uvanlig funn, særlig i større porteføljetransaksjoner.
For alle disse eksemplene er det slik at samlet gevinst for partene tilknyttet utbedring/forbedring av forholdet trolig er større enn de samlede kostnadene. Bygningsmassen, aksjene eller eiendommen har i alle disse tilfellene enten a) et forestående sikkert verditap som overstiger kostnadene ved utbedringen eller b) en unødvendig høy risiko for slike tap, hvis ikke forholdet utbedres korrekt. Sagt på en annen måte: produktet blir bedre av håndteringen av funnene. Så er det en helt annen diskusjon om hvem av selger og kjøper som bør ta risikoen og kostnadene, som avhenger av hvilke forutsetninger som lå til grunn i forkant av DD-prosessen og som lå til grunn for fastsettelse av eiendomsverdi/kjøpesum ved budakseptstadiet.
Blant annet som resultat av de forbedringsarbeider-/håndteringer som foranlediges av slike typer funn som nevnt ovenfor, vil det over tid danne seg et mønster der et kjøpsobjekt har vært gjenstand for relativt hyppige due diligence- prosesser: produktet holder gjennomgående høyere kvalitet.
Feil og mangler ved bygningsmassen er avdekket av tekniske befaringer basert på oppdatert kunnskap, testmetoder og forskriftsføringer. Skatte-, avgifts- og regnskapsforhold er gjennomgått og bearbeidet av flere med relevant kunnskap. Rettigheter og forpliktelser er godt dokumenterte, rettsvern foreligger og regulatoriske krav er overholdt.
Et gjennomarbeidet og "DD-trimmet" produkt er utvilsomt lettere å selge, skaper færre ekstrarunder med diskusjoner mellom partene og gir større forutsigbarhet når investeringer og salgsprosesser skal planlegges.
At en due diligence kan være verdiskapende og ikke bare en transaksjonskostnad, betyr naturligvis ikke at det alltid er slik. Det er her de ulike aktørenes holdning, samarbeid og gjennomføring av DD-prosessen kommer inn i bildet.
Etter vårt syn er det en rekke forhold som avgjør hvorvidt en due diligence ender opp som en samlet minuspost for partene (dvs. en transaksjonskostnad) eller som en netto verdiøkende prosess. Disse lister vi opp her, og understreker at de retter seg mot både kjøpere, selgere, meglere, rådgivere og andre som er eller bør være involvert i prosessen: