Klaus Henrik Wiese-Hansen
Partner
Oslo
Newsletter
Published:
Finansdepartementet vedtok den 6. november endringer i verdipapirfondforskriften, som gir nye muligheter for forvaltningsselskaper og investorer. Endringene vil for første gang gjøre det mulig å gjennomføre valutasikring innenfor kun én andelsklasse (fremfor i samtlige andelsklasser), og vil også gi økt fleksibilitet for spesialfond.
Norske fondsforvaltere som forvalter norsketablerte verdipapirfond, har lenge hatt begrenset handlingsrom i møte med internasjonal konkurranse. En tilnærmet samlet norsk fondsbransje har i lang tid etterlyst endringer i regelverket for å gjøre det mulig å forvalte norsketablerte verdipapirfond på likeverdige vilkår med utenlandsketablerte verdipapirfond. Blant de vesentligste konkurranseulempene er særnorske regler for beskatning av rentefond, og manglende adgang til å valutasikre andelsklasser enkeltvis. Som følge av disse konkurranseulempene har flere større fondsforvaltere allerede flyttet sine norsketablerte verdipapirfond ut av Norge, ettersom øvrige skandinaviske jurisdiksjoner har mer konkurransedyktige regler for verdipapirfond etablert i den aktuelle jurisdiksjonen.
Finansdepartementets lettelse er et kjærkomment lite skritt for å kunne beholde verdipapirfond etablert i Norge. Selv om disse lettelsene representerer et viktig skritt for verdipapirfondsnæringen i Norge, er spørsmålet om endringene kommer for sent, og er tilstrekkelige til å forhindre fortsatt utflagging av norske verdipapirfond til andre jurisdiksjoner. Finansdepartementet kunne med fordel også varslet at det vil gjennomgå verdipapirfondloven som sådan, med tanke på å legge til rette for et mer konkurransedyktig regime for forvaltning av norsketablerte verdipapirfond. Uten slike signaler fra Finansdepartementet frykter vi at utflaggingen av norsketablerte verdipapirfond vil fortsette i tiden fremover, selv med de her vedtatte endringene.
Et av de mest sentrale elementene i de nye reglene er muligheten til å tilby valutasikring i andelsklasser. Dette åpner for at norske forvaltningsselskaper kan gi sine investorer beskyttelse mot valutarisiko ved å tilby andeler i ulike valutaer med tilhørende sikringstiltak. For investorer som handler i annen valuta enn fondets basisvaluta, kan sikring mot kursendringer være en viktig faktor ved valg av fond. Fondsbransjen har lenge etterlyst denne muligheten for å kunne møte den økende etterspørselen etter valutasikrede investeringsprodukter i det norske markedet. Det at investorer nå kan sikres mot svingninger i valutakurser mellom handelsvalutaen og fondets basisvaluta, kan gjøre norsketablerte verdipapirfond mer attraktive for både norske og internasjonale investorer.
Til tross for at denne endringen har vært svært etterlengtet, er det verdt å merke seg at flere forvaltere allerede har tatt grep ved å flytte sine fond til andre jurisdiksjoner, spesielt til land med mindre restriktive rammebetingelser. Dette har gjort det mulig for disse forvalterne å tilby valutaoptimaliserte løsninger lenge før regelendringene kom på plass i Norge. Det gjenstår å se om disse justeringene kan snu utviklingen for forvaltere som allerede har tilpasset seg ved å velge utenlandske jurisdiksjoner. Spørsmålet blir derfor om de norske justeringene kan reversere denne trenden, eller om vi fortsatt vil se en trend med flytting av norsketablerte fond til andre jurisdiksjoner, og/eller etablering av nye verdipapirfond utenfor Norge.
I tillegg til mulighet for valutasikring i andelsklasser, gir de nye forskriftsendringene unntak fra bestemmelsen i § 7-2 i verdipapirfondforskriften om at maksimalt 50 % av et spesialsfonds eiendeler kan benyttes i gjenkjøpsavtaler. Etter dette vil 100 % av eiendelene til et spesialfond kunne benyttes i gjenkjøpsavtaler. Endringen vil gi forvaltere av spesialfondene større frihet til å forvalte fondets midler i tråd med fondets fastsatte investeringsstrategier, og økte muligheter for å tilpasse seg til ulike markedsforhold. Denne endringen er også et resultat av lengre tids etterspørsel fra bransjen, og vil øke norsketablerte spesialfonds konkurransekraft, hvilket er viktig for å tiltrekke kapital fra investorer med spesialiserte behov.
De nye regelendringene trer i kraft umiddelbart, og vil gi økt fleksibilitet og økte muligheter til å skape tilpassede løsninger for norsketablerte verdipapirfond og spesialfond. Spørsmålet er imidlertid om endringene er for få, og for sent ute, til å hindre fortsatt redomisiliering av norsketablerte verdipapirfond til andre jurisdiksjoner.