
Markus Heistad
Partner
Oslo
Newsletter
Published:
Finansdepartementet har offentliggjort at den nye finanstilsynsloven vil tre i kraft 1. april 2025. Advokatfirmaet Schjødt har fått gehør for sitt høringsinnspill til forskriften til loven, med hensyn til habilitetsregler for oppnevning av medlemmer til Finanstilsynsklagenemnda. Med Finanstilsynets store ansvarsområde og adgang til å ilegge til dels store administrative gebyrer er dette et svært viktig organ for finansnæringen, og kompetente medlemmer er grunnleggende for rettssikkerheten.
Finanstilsynet forvalter et omfattende, komplisert og stadig voksende regelverk. Flere av regelverkene gir Finanstilsynet hjemmel til å ilegge administrative sanksjoner i form av høye gebyrer både til foretak og enkeltpersoner. Regelverkene har derfor stor betydning for aktørene ("tilsynssubjektene"), deres ansatte, kunder og samfunnet ellers.
Den nye finanstilsynsloven inneholder få virkelig store nyheter. Det eneste unntaket er etableringen av en ny ordning for klager på Finanstilsynets vedtak (Finanstilsynsklagenemnda). Sett i sammenheng med den betydning Finanstilsynets forvaltningspraksis har for tilsynssubjektene, deres ansatte, kunder og samfunnet ellers, er imidlertid dette viktig nok til å rettferdiggjøre en ny finanstilsynslov.
Den nye finanstilsynsloven fastsetter at klager på Finanstilsynets vedtak skal behandles av en klagenemnd, benevnt Finanstilsynsnemnda. Behandling i Finanstilsynsnemnda er også en forutsetning for å kunne kreve domstolsbehandling relatert til Finanstilsynets vedtak og saksbehandling. I den sammenheng er det verdt å merke seg at det ikke er foreslått fristregler (unntatt med hensyn til avgjørelser om tilbudsplikt), selv om dette ble foreslått av flere i høringsrunden.
Finanstilsynet foreslo at Finansklagenemnda skulle bestå av ti medlemmer, oppnevnt av Finansdepartementet for en periode på fire år. Finanstilsynet foreslo videre at medlemmer i nemnda skulle ha juridisk, økonomisk eller annen relevant kompetanse og normalt treffe vedtak i utvalg på tre medlemmer, som kunne utvides til fem medlemmer i særlige tilfeller etter beslutning fra leder.
Den endelige forskriften til finanstilsynsloven lar antallet totale medlemmer være opp til Finansdepartementet, men er ellers i samsvar med Finanstilsynets forslag.
Finanstilsynet hadde i forslaget en svært streng tilnærming til habilitet: Under henvisning til habilitetsregler foreslo Finanstilsynet en regel som forbyr at "[m]edlemmer i nemnda kan […] være ansatt eller ha lønnet arbeid i eller være med i styre, representantskap eller tilsvarende organ i foretak under tilsyn."
Advokatfirmaet Schjødt uttalte seg om dette i høringsrunden og Finansdepartementet har i den endelige forskriften sløyfet denne bestemmelsen.
Dette er et godt resultat. Vurderinger knyttet til habilitet skal nå gjøres etter forvaltningslovens alminnelige regler. Vi håper at Finansdepartementet, når det oppnevner medlemmer til nemnda, tar hensyn til at nemnda må ha tilstrekkelig og riktig kompetanse på området for å kunne overprøve Finanstilsynets vedtak. Det vil nødvendigvis innebære at personer som arbeider i og for finansbransjen i Norge må oppnevnes.