Newsletter

Tematilsyn compliance og internrevisjon hos norske forvaltere

Published:

Labyrinth

ESMA har i en pressemelding uttalt at de har startet en "Common Supervisory Action" (CSA) med hensyn til compliancefunksjonen og internrevisjon i fondsforvaltningsselskaper (UCITS og AIF). Finanstilsynet gjennomfører CSAer som dokumentbasert tematilsyn hos norske foretak, typisk i et utvalg av slike. 

ESMA uttaler at tilsynet med foretakene vil bli gjennomført i løpet av 2025, og at det vil bli gitt ut en rapport med resultater fra tilsynet i 2026. CSAer har vært gjennomført årlig siden 2019 for investment services, og siden 2020 for asset management. Flere norske foretak vil trolig bli omfattet av dette tilsynet. Finanstilsynet vil også følge opp enkeltforetak ved funn.

Alle forvaltningsselskaper for UCITS og forvaltere av AIF-er med konsesjon skal ha en effektiv compliancefunksjon. Foretak over en viss størrelse vil også måtte etablere uavhengig internrevisjon. Regelverket inneholder nærmere krav til hvordan compliancefunksjonen skal være organisert (herunder i hvilken grad den kan utkontrakteres) og hvilke oppgaver den skal utføre. Compliancefunksjonens kontrolltiltak skal dokumenteres og være basert på skriftlige risikovurderinger og en fastsatt plan. Compliancefunksjonen skal jevnlig rapportere skriftlig til foretakets styre.

ESMA uttaler at hovedformålet med tilsynet er å vurdere i hvilken grad foretakene har etablert compliancefunksjon (og eventuelt internrevisjon) som er effektiv, med forsvarlig bemanning, autoritet i organisasjonen og kompetanse, slik at funksjonene kan utføre oppgavene sine i samsvar med regelverket.

Organisering av compliancefunksjonen er et sentralt tema for alle foretak i finansiell sektor. Det er særlig viktig for små foretak i startfasen som har mer begrensede ressurser. Dette vil nok også være et sentralt fokusområde for tematilsynet.

Under henvisning til den varslede CSAen anbefaler Schjødt alle foretak å snarlig se ekstra nøye på hvordan de har organisert sin egen compliancefunksjon, samt at styret tar aktiv del i denne vurderingen.

Schjødt har lang erfaring med å bistå klienter på dette området, også i form av tilpasset intern opplæring og simulerte tilsyn for å avdekke forbedringspunkter, både med hensyn til intern organisering og gjennomføring av compliancefunksjonen.

ESMAs pressemelding.

Kontaktpersoner