Klaus Henrik Wiese-Hansen
Partner
Oslo
Newsletter
Published:
Rapporten The future of European competitiveness ("Draghi-rapporten") ble publisert 9. september i fjor. Rapporten tok utgangspunkt i det faktum at EU sakker akterut sammenlignet med USA og Kina med hensyn til økonomisk vekst og innovasjon. Rapporten ble fulgt opp med "Budapest-erklæringen" av EU-Rådet i november.
Draghi-rapporten peker på manglende kanalisering av kapital til produktive investeringer som et hovedproblem. Det fremheves i denne forbindelse blant annet at kapitalmarkedene har for lite langsiktig kapital – særlig på grunn av underutviklede pensjonsfond og høye kapitalkrav for forsikringsforetak ved aksjeinvesteringer, iht. Solvens II-regelverket. Videre fremheves det at banklån representerer en forholdsmessig høyere andel av gjeldsfinansiering, og er mindre egnet til å finansiere innovasjon, ettersom bankene har mindre ekspertise enn mer spesialiserte aktører som forvaltere. Europeiske banker er også underlagt strenge kapitalkrav, hvilket igjen presser lånekapasiteten.
Det er ventet at EU-Kommisjonen vil legge frem forslag til konkrete regelendringer i slutten av februar 2025. Schjødt vil følge opp med et eget nyhetsbrev om dette.
Draghi-rapporten og det som skjer i EU er interessant i lys av det som skjer i Norge. Vi er nå vitne til det som må kunne beskrives som et opprør i deler av norsk kapitalforvaltningsbransje, som følge av at denne har strengere og mindre fleksible rammevilkår enn det som følger av EU-regelverket. Rent praktisk har dette opprøret gitt seg utslag i at flere fondsforvaltere har flyttet deler av virksomheten ut av Norge, og at enda flere har varslet tilsvarende tiltak. Dette er svært uheldig i flere dimensjoner. Ikke bare er norsk kapitalforvaltningsbransje en viktig motor for innovasjon og verdiskapning, men utflagging av deler av bransjen truer også landets fremtid som en konkurransedyktig kunnskapsnasjon. Det er imidlertid flere tiltak som kan gjøres for å motvirke dette, og det er vårt håp at Finansdepartementet og politiske myndigheter hurtig tar kraftfulle grep for å reversere utviklingen.
Uavhengig av hva som vil ligge i Kommisjonens forslag, har norske myndigheter handlingsrom til å treffe flere tiltak for å sikre bedre rammevilkår for kapitalforvaltningsbransjen i Norge, og derved bidra til økte produktive investeringer:
På generell basis bør norske myndigheter sørge for at EU-regelverk på området trer i kraft i Norge samtidig som regelverket trer i kraft i EU, og det bør unngås å velge restriktiv gjennomføring der EU overlater valgmulighet til nasjonalstatene.
Partner
Oslo
Partner
Oslo
Partner
Oslo
Partner
Oslo
Partner
Oslo
Partner
Stockholm
Associate
Oslo
Associate
Oslo
Associate
Stockholm
Associate
Oslo
Associate
Copenhagen
Associate
Copenhagen